Vybraný příspěvek

Rozbitý BATTLEFIELD 2042 - pořádný Angry Rant a zasloužená kritika PC verze

Obrázek
Battlefield 2042 vyšel na PC teprve 12.11.2021 a zatímco v profesionálních recenzích celkem boduje, tak od hráčů fanoušků se ozývá rozpačité bučení. Od některých hardcore fandů dokonce zaznívá velmi tvrdá kritika. Však se podívejte na stránku Metacritic , kde od veřejnosti hra dostává pořádně zabrat. Průměrné hodnocení 2.5 / 10 ke dni 17.11.2021 vypadá ve srovnání s průměrem od profesionálních novinářů (76%) jako nepovedený vtip. Pravda je však taková, že Battlefield 2042 má na PC k dokončené a plně optimalizované hře hodně daleko. AngryJoeShow to krásně vystihl v tomto jeho typicky bouřlivém videu a je potřeba mu dát za pravdu.

Trump s Clintonovou jsou na Steamu jako doma

Právě probíhající prezidentská kampaň ve Spojených státech si v mnohém nezadá s politickou scénou v naší zemi. Kampaň je hlasitá, jsou jí plná média a o jejím fair-play vedení si můžou všichni slušní lidé nechat jen zdát.

Karikatury Clintonové a Trumpa z lekací hry Hide and Shriek
Kampaně nejsme ušetřeni ani ve chvílích, kdy si pouštíme naší svatost Steam a pokoušíme se oddychnout od té vší hrubosti nějakým pěkným headshotem. Bum. V posledních týdnech se totiž na síti všech sítí vynořují různé hry a hříčky, ve kterých menší či větší roli hrají oba američtí superkandidáti - Trump a Clintonová. Především Trump je viditelně zábavnější postavou pro počítačovou hru, ale kdo by tohle nečekal.

Některé z nich jsou úsměvné a jiné dokonce herně i zajímavé. Např. ve hře Mr.President! se v roli bodyguarda, který vypadá tak trochu jako Dwayne "Skála" Johnson, snažíte zachránit (T)Rumpa před atentátem. Třebaže se nabízí otázka, proč byste to vůbec dělali, tak podle některých ohlasů je to docela sranda. Prodalo se jí přes 22 tisíc kopií, což docela ujde na takovou kravinku.

Zachránit Rumpa je ctí pro každého bodyguarda - vyzkoušejte si to v Mr.President!
2D hopsačka s ušlechtilým názvem Make America Great Again se nese v duchu zabíjení teroristů z řad IS. A hádejte kdo mačká spoušť? Správně Pepíčku z poslední řady - samotný pan Trump se vydává neohroženě do boje. Tahle hra už podle popisu není ironickou nadsázkou či snad satirou, ale tak trochu to myslí vážně, alespoň podle popisku. Stojí za ní studio e-Solution a už podle jejich webu bych řekl, že tahle hra byla vytvořena na něčí objednávku a jedná se tak o součást kampaně. Hra vyšla 16. září 2016 a evidentně příliš pozornosti neupoutala.

Trump proti všem, pro dobro všech ve hře Make America Great Again
O 11 dnů později vychází na první pohled pokračování předchozí hry, ale od jiného vývojáře s názvem Make America Great Again: The Trump Presidency. Ta přináší jiný typ hratelnosti a tvůrci ji otevřeně označují za pro-Trumpovskou patriotickou parodii prezidentské kampaně s prvky strategie a simulace. Hmm. Kromě války s teroristy se zaměřuje také na uzavírání obchodu se snahou o nový ekonomický rozkvět USA. Oproti dvěma výše zmíněným hrám je tato hodnocena uživateli velmi kladně. Vývojáři se jmenují Maverick Game Studios, ale nepodařilo se mi najít jejich webovky. Podle dostupných pramenů je to jejich jediná hra a na disku ji roztáčí téměř 11 tisíc hráčů.

Spustit invazi či nespustit, toť Trumpova otázka pro dnešní den - Make America Great Again: The Trump Presidency 
Asi nejpropracovanějším a nejlépe hodnoceným kouskem na téma prezidentské volby v USA je The Political Machine 2016. Ta vyšla již v únoru tohoto roku a je plnohodnotným simulátorem prezidentské kampaně. Kromě Trumpa a Clintonové v ní najdete všechny její aktéry od samého počátku. Za vývojem stojí zkušení Stardock Entertainment, kteří mají na kontě mraky titulů mezi nimiž jsou i známější značky jako Galactic Civilizations či Sins of a Solar Empire. Tito vývojáři zároveň vytvořili stejnou hru pro prezidentskou kampaň v roce 2012, kterou si zakoupilo téměř 80 tisíc hráčů. Interaktivní verzi aktuální prezidentské kampaně si užívá zatím pouze necelých 37 tisíc (ne)voličů. Zdá se tedy, že předchozí interaktivní kampaň Obama vs. Romney táhla v tomto ohledu více. A byla také levnější - před čtyřmi lety za 4 dolary a nyní je rovnou za dolarů 10. Asi inflace.

Na závěr mé kampaně, teda článku, jsem si nechal jednu hříčku s názvem Hide and Shriek, což je koncepčně docela originální hra o strašení. Hraje se jeden na jednoho a máte v ní za úkol toho druhého pořádně vystrašit. Vtip je v tom, že jste oba neviditelní. A co s tím mají společného Trump s Clintonovou? Jenom svoje karikatury, které na vás z obrazovky mohou také vybafnout. Kdo by se jich ale lekal, když je má v poslední době každý den na talíři.

Jeden z achievementů ze hry Mr.President!
Je vidět, že prezidentská kampaň v USA je inspirací pro řadu herních tvůrců. Někteří to myslí trochu vážně, jiní to berou z té humornější stránky. Já jen čekám, kdy někdo udělá pořádnou hru o současném prezidentovi České republiky. Mohl by to být simulátor urážení a lhaní. Nebo radši něco originálnější jako je sám pan prezident. Přeci jen jednu hru o dehonestaci už na Steamu taky máme a to by mohlo pana prezidenta urazit.

Komentáře

Oblíbené příspěvky

HARDWARE / Jak mě převezla baterie CR 2032 na základní desce

Rozbitý BATTLEFIELD 2042 - pořádný Angry Rant a zasloužená kritika PC verze

PRVNÍ DOJMY / Battalion 1944 (Early Access) - Návrat ke kořenům FPS v moderním kabátku