Vybraný příspěvek

Rozbitý BATTLEFIELD 2042 - pořádný Angry Rant a zasloužená kritika PC verze

Obrázek
Battlefield 2042 vyšel na PC teprve 12.11.2021 a zatímco v profesionálních recenzích celkem boduje, tak od hráčů fanoušků se ozývá rozpačité bučení. Od některých hardcore fandů dokonce zaznívá velmi tvrdá kritika. Však se podívejte na stránku Metacritic , kde od veřejnosti hra dostává pořádně zabrat. Průměrné hodnocení 2.5 / 10 ke dni 17.11.2021 vypadá ve srovnání s průměrem od profesionálních novinářů (76%) jako nepovedený vtip. Pravda je však taková, že Battlefield 2042 má na PC k dokončené a plně optimalizované hře hodně daleko. AngryJoeShow to krásně vystihl v tomto jeho typicky bouřlivém videu a je potřeba mu dát za pravdu.

HARDWARE / Test: Novint Falcon - akci ucítíte na vlastní kůži, navíc se slevou 20%

Před pár týdny jsem na Doupě.cz publikoval exkluzivní test revolučního ovladače Novint Falcon. U nás ho do té doby nikdo neměl v ruce a možná, že ani dnes se počet jeho majitelů v ČR nerozrostl. Je to o to zajímavější, že ve světě se jedná o nedostatkové zboží, firma Novint nestíhá vyrábět jak ovladač, tak jeho výměnné Pistol Gripy. Pojďme se ale krátce podívat, jak vlastně tento ovladač funguje.



Ovladač vychází z 5 let dlouhého vývoje na poli tzv. haptických polohovacích zařízení. To jsou ovladače, které využívají špičková grafická studia, v laboratořích či armádě. Ale až v posledních dvou letech se podařilo vyrobit první cenově dostupné prototypy pro širokou veřejnost. Novint Falcon už se prodává několik měsíců a především v USA má velký úspěch. Docela mě zaráží, že se o něm nikde moc nepsalo a nepíše.



Princip ovladače tkví v jeho třech motorech, které ovládají tři ramena na jejichž konci se nachází tzv. Grip. Ten je výměnný a v současné době je v nabídce základní, kulatý grip na všechny typy her a pak speciální grip ve tvaru pistole, který se používá při hraní 3D akcí. Držením za grip ovládáte kurzor myši ve hře a to do všech směrů. Protože se pohyb kurzoru ovládá podobně jako joystick, má Falcon své limity při dosažení krajní pozice svých chapadel V tu chvíli se uvede kurzor do neustálého pohybu a podle síly tlaku se tento otáčivý pohyb zrychluje. Při hraní 3D akcí to je z počátku velice nestandardní a je těžké si na to zvyknout. Nicméně po přibližně 20 hodinách tréninku je možné si na to zvyknout.



Tím by se zdálo, že Falcon už nemá co nabídnout. Ale teď teprve přichází ta zábavná část. Motorky uvnitř mají totiž jasný účel - produkují force-feedback. A ne ledajaký. Představte si, že hrajete Dooma 3. Jdete temnou chodbou s baterkou v ruce. Najednou z postranní uličky vyběhne zombie voják a s ohromným řevem to začne pálit vaším směrem. Vy to vnímáte, protože Falcon generuje zpětnou vazbu z té strany, odkud voják na vás pálí a když vás trefuje, logicky to cítíte. Otáčíte se vpravo, přepínáte baterku na brokovnici, cítíte jak vám těžkne ruka pod tíhou té nádherné zbraně a pálíte. První rána míjí vojákovu hlavu jen o kousek a recoil efekt (zpětná vazba) vám navrací mušku do původní polohy. Druhá rána zasáhne tělo a třetí rána je konečnou tečkou do hlavy. Přebíjíte, cítíte každý náboj zapadající do útrob vaší do ruda rozžhavené zbraně. Přepínáte na PDA, ovladač naprosto přesně kopíruje pohyby vaší ruky a čtete si další instrukce ve vaší misi.




Asi takhle nějak se hrají 3D akce s ovladačem Falcon. Každá hra, která Falcon podporuje má přitom trošku odlišně naprogramovaný force-feedback. Třeba u FEAR vnímáte veškeré síly, které na vás během hraní působí. Když vyskočíte, když spadnete, když jdete ze schodů, nebo když vedle vás vybuchne granát. Dokonce při úkrocích s vámi ovladač lehce mává ze strany na stranu. Každá zbraň má jinou sílu efektu. Ano, motorky ve Falconu dokáží váš pohyb ruky zpomalit, zrychlit, rozvibrovat, nebo dokonce zastavit. Je to o to zajímavější, že vše se dějě ve 3D prostoru a ve všech směrech. Budoucnost Falconu je na dobré cestě. Chystají se nové gripy, které mohou mít libovolný tvar a mohou jej využívat všechny hry. Dokážete si představit Falcon jako nejrealističtější závodní volant? S force-feedbackem do všech směrů to zase není tak těžké. Zní to neuvěřitelně, ale hrát třeba Forzu 3 s tímto ovladačem by jednou mohl být ultimátní zážitek. A firma Novint na jeho realizaci usilovně pracuje. Falcon se totiž chystá také na Xbox 360!




Ovšem v současné době je dostupný pouze pro PC. Nám to ale stačí. Jeho cena je poměrně vysoká, ale v bundlu s Orange Boxem a Pistol Gripem a balíkem několika menších her není 199$ zase taková hrůza. Nicméně je zde možnost, jak z této částky ubrat rovných 20%. Při objednávce stačí do kolonky Enter refferal code napsat PCHRY a sleva je vaše. Tím srazíte konenčou cenu na slušných 159,99$, což je při dnešním kurzu 17,5$/1 Kč pěkných 2800 Kč.



Uznejte sami, že za největší revoluci v oblasti herních ovladačů jsou necelé 3 tisíce, skutečně směšná částka. Vždyť i trochu kvalitnější volant dnes stojí 3 táci. A hraní 3D akcí jako Half-Life 2, FEAR, Doom 3, Portal, Left 4 Dead, Team Fortress 2, Crysis, série Penumbra či Quake 4 s Novint Falconem je neuvěřitelný zážitek, který vám budou závidět široko daleko! Jestli jste hledali originální dárek na Vánoce, už nehledejte.



Více informací a detailní test Novint Falconu najdete v tomto článku na Doupě.cz, který je doplněn o 20 minut dlouhé testovací video z hraní výše zmíněných her! Made by myself!

Seznam podporovaných AAA her.

P.S. Novint Falcon se objevuje dokonce ve filmu G.I. Joe při jedné operační scéně, kde jím ovládají lasery.

Komentáře

  1. Super článek. Ta sleva je exkluzivně jen pro PC-HRY.Blogspot???

    Pro upřesnění: ve filmu G.I. Joe: The Rise of Cobra se objevují dva Novint Falcony. V pravé a levé ruce šíleného vědce, ze kterého se později vyklube Rex Lewis(bratr bejvalky hlavního hrdiny) a později se z něj stane Cobra Commander.
    Jsou použity pro manipulaci s jehlamy na implantování nanobotů do Zartana (Arnold Vosloo-Imhotep z Mumie). Je to jemná prácička, takže nemá pravdu ten, kdo si myslí, že s Novint Falconem se nedosáhne potřebné přesnosti v ovládání:-)

    OdpovědětVymazat
  2. gage: Slevu mohou využít všichni, kdo jí chtějí využít a to na libovolný počet objednávek. Není to nic exkluzivního jenom pro čtenáře tohoto blogu. Nemusíte ani kupovat celý bundle (ačkoliv je to výhodnější).

    Díky za detailní info o G.I. Joe ;-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky

HARDWARE / Jak mě převezla baterie CR 2032 na základní desce

Rozbitý BATTLEFIELD 2042 - pořádný Angry Rant a zasloužená kritika PC verze

PRVNÍ DOJMY / Battalion 1944 (Early Access) - Návrat ke kořenům FPS v moderním kabátku