Vybraný příspěvek

Rozbitý BATTLEFIELD 2042 - pořádný Angry Rant a zasloužená kritika PC verze

Obrázek
Battlefield 2042 vyšel na PC teprve 12.11.2021 a zatímco v profesionálních recenzích celkem boduje, tak od hráčů fanoušků se ozývá rozpačité bučení. Od některých hardcore fandů dokonce zaznívá velmi tvrdá kritika. Však se podívejte na stránku Metacritic , kde od veřejnosti hra dostává pořádně zabrat. Průměrné hodnocení 2.5 / 10 ke dni 17.11.2021 vypadá ve srovnání s průměrem od profesionálních novinářů (76%) jako nepovedený vtip. Pravda je však taková, že Battlefield 2042 má na PC k dokončené a plně optimalizované hře hodně daleko. AngryJoeShow to krásně vystihl v tomto jeho typicky bouřlivém videu a je potřeba mu dát za pravdu.

STEAM / Placené DLC vystupuje z oblaků Páry

Už je to tady. Steam se stal další platformou, která nabízí stahovatelný obsah do her, zvaný DLC. Povětšinou za mrzký peníz získáte několik pár levelů do vaší oblíbené hry. Někdy to mohou být i nové předměty, zbraně, postavy, či stále oblíbenější achievementy. První hrou, která DLC na Steamu nabízí je akční adventura The Maw. Za 1,20 euro získáte nová dobrodružství, puzzly, předměty, postavy a achievementy. Teď je jen otázka, zda-li to stojí za to. V případě těchto mikroplateb je to v pořádku. O tom, že se v budoucnu s DLC na "Páře" roztrhne pytel, není pochyb. Je to snadný a levný způsob, jak již z hotového produktu vytřískat ještě nějaké to 'love' navíc.



Bezpochyby se dočkáme i přídávků za mnohem vyšší obnos a tam se bude lámat chleba. Představte si, že si koupíte hotovou hru za nějakých 40 euro. V zápětí, po pár týdnech prodeje, vyjde nějaké DLC za 10 euro. S trochou nadsázky by se dalo říci, že DLC je jakýmsi placeným druhem patche. Ať nechodím kolem horké kaše. Vemte si příklad z Left 4 Dead. Parádní střílečka z konce minulého roku měla jednu jedinou chybu - nabídla pouze 2 mapy do Versus módu. Já se ptám proč? Uspěchalo snad Valve její vydání a teď se nás snaží obalamutit přídavným balíčkem, který navíc bude součástí nové várky krabicových/Steam verzí hry někdy na jaře? Možná. Naštěstí si Valve uvědomilo, že nechat si zaplatit za něco, co už podle mnohých mělo být v původní verzi hry, je non-sense na druhou. Takže DLC pro L4D bude zdarma (pro PC verzi určitě). Jenže každý není fér jako Valve a není pochyb o tom, že mnohá studia budou formát DLC využívat a zneužívat k obohacení se na předem promyšleném vydávání rádoby přídavků do svých nekompletních her.
DLC - "Downloadable Little Cash" ?

Nakonec je pořád na zákazníkovi, aby to rozpoznal. Kupovat hry naslepo už se nějaký ten pátek nenosí a ačkoliv je hraní her mainstream jak kráva, každý by si měl pošetřit, zda-li nekupuje zajíce v pytli. V tomto ohledu platí jasná rada - číst, číst a zase číst. Recenze, komentáře, fóra a další zdroje informací především od hráčů samotných jsou klíčovým arbitrem v rozhodování se, co za naše peníze stojí koupit a co už je několikrát převařená voda. A že se v posledních letech té vody převařilo.

Komentáře

Oblíbené příspěvky

HARDWARE / Jak mě převezla baterie CR 2032 na základní desce

Rozbitý BATTLEFIELD 2042 - pořádný Angry Rant a zasloužená kritika PC verze

PRVNÍ DOJMY / Battalion 1944 (Early Access) - Návrat ke kořenům FPS v moderním kabátku