Vybraný příspěvek

Rozbitý BATTLEFIELD 2042 - pořádný Angry Rant a zasloužená kritika PC verze

Obrázek
Battlefield 2042 vyšel na PC teprve 12.11.2021 a zatímco v profesionálních recenzích celkem boduje, tak od hráčů fanoušků se ozývá rozpačité bučení. Od některých hardcore fandů dokonce zaznívá velmi tvrdá kritika. Však se podívejte na stránku Metacritic , kde od veřejnosti hra dostává pořádně zabrat. Průměrné hodnocení 2.5 / 10 ke dni 17.11.2021 vypadá ve srovnání s průměrem od profesionálních novinářů (76%) jako nepovedený vtip. Pravda je však taková, že Battlefield 2042 má na PC k dokončené a plně optimalizované hře hodně daleko. AngryJoeShow to krásně vystihl v tomto jeho typicky bouřlivém videu a je potřeba mu dát za pravdu.

RECENZE / Code of Honor: The French Foreign Legion

(pozn. tuto recenzi jsem publikoval v časopise Doupě č. 30, budiž mu zem lehká)

Code of Honor: The French Foreign Legion (dále jen CoH) je další z řady budgetových titulů, které vývojáři ze CITY Interactive chrlí jako rozběsněná sopka. Všechny jejich tituly mají jedno společné – arkádovou akci. Tu nám již předvedli několikrát ve své nejznámější sérii Terrorist Takedown a ani nyní nepůjde o simulátor česání vlasů. V roli desátníka Clauda Bouleta jste pověřeni velením Francouzské cizinecké legie v boji proti Africké revolucionářské skupině. Ta se vzbouřila a získala velké množství zbraní. Navíc se zmocnila jaderného odpadu a nyní hrozí, že by z něj mohla vyrobit bomby a zaútočit na Evropu. Rebelské základny jsou rozesety všude po Pobřeží slonoviny. Vaším úkolem je eliminovat veškerý odpor a zabavit ukradený jaderný materiál.

Po krátkém nastínění situace před každou misí jste ihned „vhozeni“ do akce. Jednotlivé úkoly moc pestrosti nepobraly. Jednou musíte vyhodit do vzduchu sklad munice, jindy zase zničit několik letadel nebo prozkoumat nepřátelský tábor. K tomu samozřejmě patří nezbytná likvidace všech nepřátel. Naštěstí máte solidní arzenál, který čítá na 11 kousků střelných zbraní, nůž a granáty. Jejich účinnost je však ve směs stejná. Občas vás situace donutí použít odstřelovací pušku či raketomet na zničení vrtulníků a tanků. Munice je dostatek, kolem se válí spousta lékárniček, a tak je na čase vyrazit do boje.

CoH využívá zastaralý Chrome engine, a proto po celou dobu hry budete mít pocit, jako by vám někdo naservíroval 5 let staré jablko. Prostředí se prakticky nemění. Jednou bojujete na poušti, jindy v malém městečku v poušti, nebo se podíváte do pevnosti – kde jinde, než na poušti. Kromě nehezké grafiky se také dočkáte pár nepěkných bugů v podobě zaseknutých zbraní či protivníků ve vzduchu nebo zdi. O animaci postav se raději nebudu rozepisovat. Pokud však znáte někoho s Parkinsonovou nemocí, tak věřte, že je na tom pořád lépe, než postavy ve hře. Jediné pozitivum grafiky tkví v její nenáročnosti na hardware.

Ještě hůře než grafika jsou však na tom vaši nepřátelé, respektive jejich (ne)myšlení. Známá zkratka umělé inteligence (AI) by se v tomto případě mohla parafrázovat jako – Artificial Idiocy. Největším projevem inteligence typického rebela je schopnost hodit po vás granát. Poté se opět vrátí do pozice „stojím a čekám na smrt“. Díky tomu misemi proplouváte po vzoru Johna Ramba a akce pěkně odsýpá. Nepřátelé se rojí jako houby po dešti, vrtulníky a helikoptéry hrozí těžkými kalibry a když už se dostáváte pomalu do varu, objeví se nápis The End. Misí je pouze osm a jejich dohrání vám zabere necelé tři hodiny. Hudební doprovod a zvuková stránka hry patří k průměru a nikoho neurazí. Nakonec zklamu i všechny příznivce LAN párty a internetových klání – multiplayer chybí.

Nevím, zda-li jsem moc náročný, či zmlsaný akcemi jako Call of Duty 2 či Ghost Recon, ale nemohu si pomoci. Zastaralá grafika, nespočet bugů, chyby v umělé inteligenci a nakonec krátká trvanlivost není důvodem k radosti. Svátečním hráčům se slabším PC tyto chyby nejspíš vadit nebudou a možná si i CoH užijí. Pro ostatní, kteří od hry očekávají vybroušenou hratelnost podpořenou kvalitním zpracováním, mám jasnou zprávu – ušetřete peníze a zajděte si raději s rodinou na dobrou večeři.

HODNOCENÍ HRY Code of Honor : 3/10
INFO
[Vydáno v roce] 2007
[Žánr] Válečná FPS
[Výrobce] City Interactive
[Vydavatel] City Interactive

Minimální konfigurace: Windows 98, 2000, ME, XP, procesor 1600MHz, paměť 512MB RAM, 2.00GB volno na disku, 8x CDROM, grafická karta ATI Radeon 8500 a vyšší a nebo nVidia GeForce 3 a vyšší (GeForce 4MX není podporovaná)

Komentáře

Oblíbené příspěvky

HARDWARE / Jak mě převezla baterie CR 2032 na základní desce

Rozbitý BATTLEFIELD 2042 - pořádný Angry Rant a zasloužená kritika PC verze

PRVNÍ DOJMY / Battalion 1944 (Early Access) - Návrat ke kořenům FPS v moderním kabátku