Vybraný příspěvek

Rozbitý BATTLEFIELD 2042 - pořádný Angry Rant a zasloužená kritika PC verze

Obrázek
Battlefield 2042 vyšel na PC teprve 12.11.2021 a zatímco v profesionálních recenzích celkem boduje, tak od hráčů fanoušků se ozývá rozpačité bučení. Od některých hardcore fandů dokonce zaznívá velmi tvrdá kritika. Však se podívejte na stránku Metacritic , kde od veřejnosti hra dostává pořádně zabrat. Průměrné hodnocení 2.5 / 10 ke dni 17.11.2021 vypadá ve srovnání s průměrem od profesionálních novinářů (76%) jako nepovedený vtip. Pravda je však taková, že Battlefield 2042 má na PC k dokončené a plně optimalizované hře hodně daleko. AngryJoeShow to krásně vystihl v tomto jeho typicky bouřlivém videu a je potřeba mu dát za pravdu.

HERNÍ KOTEL / Hodnocení her - Proč je tak kontroverzní? Je GTA IV opravdu nejlepší hrou všech dob?

GTA IV - přeceňované nebo dokonalé? (recenze na Doupě.cz 9,3/10)Ačkoliv se můj blog věnuje čistě PC hrám, nedá mi to a musím reagovat na masivní vlnu desítkových hodnocení pro další pokračování Grand Theft Auto. Časem se nejspíš dočkáme PC verze, která podle mě bude ještě lepší. Určitě víte, že toto dílo od Rockstaru je již nyní nejlépe hodnocenou hrou všech dob. Zaslouží si ale 10/10 od více jak 40-ti světových herních magazínů? Já tvrdím, že ne!

Proč?
U každé hry máme jasně stanovené vlastnosti, na které se recenzent musí zaměřit. Jak jsem psal výše. Všechny dohromady tvoří jeden celek a nedostatky v jedné z nich se musí projevit ve výsledném hodnocení. U GTA IV jsou to prosté bugy - nebudu se o nich rozepisovat, každý kdo četl nějakou recenzi na tuto hru ví o čem je řeč. Zmiňují se o tom všude, ale pouze vyjímečně to zahrnují do svého hodnocení. Grafické chyby a jiné bugy s fyzikou a texturami se nedají omluvit slovy: "Ta hra je tak rozsáhlá a komplexní, že tyto neduhy jí odpustíte." Dobře, jako hráč je odpustit můžete, ale jako objektivní recenzent nikoliv! To bychom pak mohli dávat desítky jako na běžícím pásu. Uvedu příklad - hra Boiling Point - 3D akce s prvky RPG s masivním světem o rozloze 625km2 a nevídanými možnostmi. Jenže obsahovala spoustu chyb a jakkoliv byla kvalitní svým konceptem a hratelností, nedosáhla na vyšší hodnocení než 8/10 (po patchi verze 2.0). Obsahovala tolik bugů, které ačkoliv byly opraveny právě zmíněným patchem, že se to nedalo ignorovat. Ačkoliv GTA IV není takto "zasviněné" (dámy prominou), tak přesto chyby tam jsou. V článku na Games.Tiscali.cz si můžete přečíst druhou stranu mince GTA IV, se kterou naprosto souhlasím. Poté si uvědomíte, že není všechno zlato, co se třpytí. Čím více možností hra nabízí, tím je větší šance, že to nebude dobře fungovat. A to je právě případ GTA IV. Můžete nadávat a kárat mě, ale na svojí obhajobu uvedu, že na většině světových herních serverech, kde nabízí uživatelské hodnocení hry má GTA IV průměr kolem 9,2/10 na IGN.com ; 9,3/10 na Gamespot.com a hráči moc dobře vědí, proč jsou při hodnoceních "skromnější". Navíc, mediální kampaň a marketingová masáž těchto herních serverů byla tak masivní, že snad ani jiné hodnocení hra dostat nemohla. To by se také mohlo stát, že by někdo dostal padáka podobně jako Gerstmann na Gamespotu po té, co dal akci Kane and Lynch mizerných 6.0 (popravdě řečeno, hra si to zaslouží).
Abych to shrnul - GTA IV je skvělá hra, nikoliv však dokonalá. Vím to já, víte to vy a ví to všichni. Měření dvěma metry se mi nelíbí a tak jsem alespoň vděčný za to, že české recenze hodnotily GTA IV spravedlivěji než zbytek světa. ( i když, najdou se i vyjímky - Hrej.cz - 10/10).

Komentáře

Okomentovat

Oblíbené příspěvky

HARDWARE / Jak mě převezla baterie CR 2032 na základní desce

Rozbitý BATTLEFIELD 2042 - pořádný Angry Rant a zasloužená kritika PC verze

PRVNÍ DOJMY / Battalion 1944 (Early Access) - Návrat ke kořenům FPS v moderním kabátku