Vybraný příspěvek

Rozbitý BATTLEFIELD 2042 - pořádný Angry Rant a zasloužená kritika PC verze

Obrázek
Battlefield 2042 vyšel na PC teprve 12.11.2021 a zatímco v profesionálních recenzích celkem boduje, tak od hráčů fanoušků se ozývá rozpačité bučení. Od některých hardcore fandů dokonce zaznívá velmi tvrdá kritika. Však se podívejte na stránku Metacritic , kde od veřejnosti hra dostává pořádně zabrat. Průměrné hodnocení 2.5 / 10 ke dni 17.11.2021 vypadá ve srovnání s průměrem od profesionálních novinářů (76%) jako nepovedený vtip. Pravda je však taková, že Battlefield 2042 má na PC k dokončené a plně optimalizované hře hodně daleko. AngryJoeShow to krásně vystihl v tomto jeho typicky bouřlivém videu a je potřeba mu dát za pravdu.

RECENZE / Swashbucklers: Blue vs. Grey - pirátem a korsárem na plný úvazek

From Swashbucklers: Blue vs. Grey
Pozn. Tuto recenzi jsem napsal pro magazín Doupě.cz, kde vyšla 20.12.2007

Her s tématikou pirátství nikdy nebylo mnoho. Avšak v posledních letech díky sérii filmů Piráti z Karibiku si vydavatelé uvědomili, že lidé na toto povolání zdaleka nezanevřeli a těší se veliké popularitě. Samozřejmě té virtuální. Jaké je to být posledním renesančním pirátem?

Swashbucklers je nenápadným titulem, který se vynořil takříkajíc odnikud, a o to více překvapí svým netradičním zpracováním a skloubením několika žánrů dohromady. Chcete bojovku? Máme. Trochu taktiky? Žádný problém. A co takhle RPG systém? Nepochybujte. Od každého něco, ve vyvážené míře, protřepat, nemíchat a podávat bez ledu.


Jmenuji se Gray, Abraham Gray
V kůži tohoto piráta se ocitáte uprostřed dění Občanské války v letech 1861–1865, kdy proti sobě ve Spojených státech bojovaly Konfederace a Unie. Vše se odehrává v Karibiku, kde Unie blokuje přístavy na jihu a brání tak Konfederaci v obchodování. Naproti tomu Konfederace vydává korzární patenty a buduje velkou nájezdní flotilu, aby mohla blokované přístavy dobýt. Vy, jakožto nestranná osoba, budete absolvovat řadu nelineárních misí a budete se rozhodovat, ke které straně se přidáte. Můžete tak změnit celý vývoj války ve váš prospěch a stát se nejobávanějším kapitánem na moři.

Dva žánry nestačí
Na začátku jsem psal, že hra Swashbucklers je na první pohled odlišná od všeho, co jste doposud viděli. Kombinuje totiž de facto až pět žánrů a nutno říci, že se jí to daří. Nejvíc mi hra připomíná povedený GUN, kterému se podobá jak po grafické stránce, tak i svou pohodovou hratelností, částečnou nelinearitou a variabilitou úkolů. Začínáte na moři, se svojí mizernou ošuntělou bárkou, jedním kanónem a přídavným parním motorem. Svou loď vidíte z ptačího pohledu, plujete si po moři, vybíráte si přístav na zakotvení (některé jsou blokované) a můžete zaútočit na ostatní lodě. Tento mód je ale čistě neakční a slouží pouze k cestování po mapě. Vaším domácím přístavem je Havana.



Přístavní městečka
Po zakotvení vidíte svou postavičku opět z ptačího pohledu a pobíháte po přederenderovaném pozadí městečka. A zde je první menší problém, nebo spíše zbytečnost. Městečko je rozděleno do několika sektorů (záleží na velikosti) a pokaždé, když přebíháte z jednoho sektoru (který má pár metrů) do druhého, musíte na jeho konci stisknout mezerník, abyste mohli dál. Tomuto systému opravdu nerozumím, protože žádné zpomalení či nahrávací obrazovka se nekoná, a přesto musíte stisknout mezerník. Je to jako kdyby jste ve Wolfensteinovi museli „otevírat dveře“ tam, kde žádné nejsou. Zdá se to jako maličkost, ale věřte mi, že je to otravné a narušuje to plynulost hry. Ve městě můžete zajít do hospody, tam si najmout členy posádky (čím lepší loď, tím více lidí je třeba), poklábosit s barmanem o novinkách na moři nebo se dozvědět informace o nejvýhodnějším obchodním artiklu. Také zde získáváte příběhové mise od jedné z hlavních postav. Kromě hospody je ve městě ještě obchod, kde si můžete nechat zvětšit inventář postavy, nebo zde nakoupíte jídlo a jiné suroviny.

....Celou recenzi včetně závěrečného hodnocení a minimálních požadavků si můžete přečíst na Doupě.cz!

zdroj: Doupě.cz

Komentáře

Oblíbené příspěvky

HARDWARE / Jak mě převezla baterie CR 2032 na základní desce

Rozbitý BATTLEFIELD 2042 - pořádný Angry Rant a zasloužená kritika PC verze

PRVNÍ DOJMY / Battalion 1944 (Early Access) - Návrat ke kořenům FPS v moderním kabátku