Vybraný příspěvek

Rozbitý BATTLEFIELD 2042 - pořádný Angry Rant a zasloužená kritika PC verze

Obrázek
Battlefield 2042 vyšel na PC teprve 12.11.2021 a zatímco v profesionálních recenzích celkem boduje, tak od hráčů fanoušků se ozývá rozpačité bučení. Od některých hardcore fandů dokonce zaznívá velmi tvrdá kritika. Však se podívejte na stránku Metacritic , kde od veřejnosti hra dostává pořádně zabrat. Průměrné hodnocení 2.5 / 10 ke dni 17.11.2021 vypadá ve srovnání s průměrem od profesionálních novinářů (76%) jako nepovedený vtip. Pravda je však taková, že Battlefield 2042 má na PC k dokončené a plně optimalizované hře hodně daleko. AngryJoeShow to krásně vystihl v tomto jeho typicky bouřlivém videu a je potřeba mu dát za pravdu.

RECENZE / Call of Juarez - westernové akční drama



Datum vydání: 15. září 2006

Koupit na za 399 Kč (s českými titulky)


Western na dva způsoby
Call of Juarez je 3D akcí z vlastního pohledu odehrávající se v dobách divokého západu. Příběh vytvořil dramatik Haris Otkinsen a jedná se skutečně o filmový zážitek. Ve hře se ujmete rovnou dvou postav. Začínáte jako mladík Billi Candle, který se po dvou letech hledání bájného pokladu Aztéků vrací domů za svou matkou. Nalézá ji však mtvou v kaluži krve s nápisem Call of Juarez. V její přítomnosti ho spatří Reverend Ray – bývalí pistolník, nyní ve službách Božích. Začne Billiho pronásledovat, protože je přesvědčen, že on zabil svou matku.

From Call of Juarez

Billi je tak na útěku před běsnícím Rayem, který se pomalu vrací zpátky do starých kolejí, ačkoliv slíbil, že již nikdy nepoužije zbraň. Ve hře střídáte obě postavy vždy misi po misi. To vytváří zajímavý pocit, kdy jednou jste lovcem a jindy zase štvancem. Do toho se zamotávají ještě bandité, Billiho dávná láska a nevlastní otec, který ho v mládí ponižoval a týral. Po příběhové stránce se jedná o velmi povedené dílo.

1. Příběh a atmosféra: 0,70
Zápletka hry je nastavena po vzoru westernovských filmů. Máme zde kladnou postavu, spoustu záporných postav a pak Reverenda Raye, který se honí za bludem. Neví, čemu má věřit. Neustále odkazuje na Boha, že plní jeho vůli. Stává se z něj fanatik. Výprava Call of Juarez je povedená. Atmosféru umocňuje povedený dabing, který v případě Reverenda Raye nemá konkurenci. Okolní prostředí je také autentické. Škoda je, že cesta vašich „hrdinů“ je lineární až to bolí. Žádné vedlejší úkoly a svoboda po vzoru skvělého GUN se nekoná. To hráče tak trochu svazuje.

2. Hratelnost: 0,70
CoJ se hraje poměrně dobře a nenásilně. Vše se jde po másle. Když hrajete za Billiho, je nutný opatrnější postup a ve hře často cestujete na koni, beze zbraně, jenom s bičem. Bičem řešíte logické hádánky, které se bohužel skládají z 90% z překonávání překážek – skákání ze stromu na strom pomocí biče. Volnosti na koni se také nedočkáte. Jezdíte „korytem“ a každou chvíli musíte seskočit. Ačkoliv se zbraně dají používat i na koni, není to tak dobře zpracované je v GUN. Hraní za postavu Reverenda Raye naopak připomíná Ramba. Spousta zbraní, které se navíc opotřebovávají a je nutné je měnit. Navíc můžete držet dvě zbraně najednou a pálit na střídačku. Reverend Ray má ještě jednu výhodu – mód koncentrace, kdy máte schované zbraně a stisknutím jednoho tlačítka myši je tasíte. Čas se zpomalí a vy tak sledujete pohybující se zaměřovače obou zbraní směrem ke středi obrazovky a přitom střílíte. Máte několik málo sekund. Podobného módu využívá i Billi, když stříli z luku. Kromě lidských protivníků sem tam narazíte i na vlky. Potom je luk ideální zbraní, navíc vystřelené šípy můžete sebrat a opět použít. Celkově je hratelnost lehce nadprůměrná, ale koridorový postup ji kazí. O znovuhratelnosti ani nemluvě.

From Call of Juarez

3. Grafika a fyzika: 0,90
Graficky se jedná o jednu z nejlépe vypadajících her. Techland odvedl kus práce a pokud vlastníte dost silný stroj, můžete se těšit i na DX 10 efekty. Okolí je detailní, spousty vegetace, tráva se vlní, stromy ve větru šumí, efekty HDR vás oslní, efekty bloom a blur zase dodají hře hloubku. Postavy jsou detailní, střelná zranění jsou na nich okamžitě vidět a šípy zůstavájí v tělech. Obzvláště ve zpomaleném módu jsem si odstřelování lukem užíval jako v žádné jiné hře. Animace postav je dobrá, pouze animace úst při mluvení mě dost zklamala. Celkově, velice koukatelné a i v dnešní době naprosto špičkové grafické zpracování, které snese srovnání i se současnými tituly. Fyzika předmětů a okolí není tak propracovaná jako v Half-Life 2, ale postačí.

From Call of Juarez

4. Design a originalita: 0,70
Design map je celkem povedený. Pohybujete se po pláních, lesy, lezete po horách, jezdte na koni atd. Bohužel, je to lineární a volnost je ta tam. Originálních prvnků se také ve hře pár najde. Třeba pěstní souboje, které jsou v některých momentech hry jakousi mezihrou nebo třeba mód jeden proti jednomu. V něm stojíte po vzoru špagety westernů proti jednomu muži a čekáte na povel. Zbraň tasíte pohybem myši dolů a ve zpomaleném čase se snažíte protivníka zasáhnout dřív než on vás. Můžete se různě uklánět a vyhýbat střele. Ve hře je těchto momentů jen pár. Opotřebovávání zbraní je také zajímavé, ale vadilo mi, že jejich výměna byla nutná poměrně brzy. Zbraní e ovšem po mrtvých kolem spousty. Najdete různé druhy koltů, pušek, odstřelovaček či dynamit. Občas si vlezete také za gatlin gun, což je jakýsi rotační kulomet.

From Call of Juarez

5. Hudba a zvuky: 0,70
Kromě vynikajícího dabingu není hudba ani zvuky nic vyjímečného. Ano, dočkáme se několika povedených orchestrálních skladeb, ale ve srovnání s konkurentem GUN (Christopher Lennertz) se nejedná o nic úchvatného.

6. Ovládání a uživatelské rozhraní: 0,60
Hra nepřináší prakticky žádné novinky či vylepšení, takže hodnotím, tak jak hodnotím. Ovládá se jako klasická 3D akce. Až na mód jeden proti jednomu se jedná o klasickou střílečku.

From Call of Juarez

7. Optimalizace: 0,80
Na mém notebooku s procesorem Core 2 Duo 2,4 Ghz, 3GB RAM a GeForce 8600M GT s 256 MB VRAM šlapala hra na plné detaily v rozlišení 1024x768 a 2xAA v DX 9.0 naprosto bezchyby. Samozřejmě po zapnutí DX 10 šel výkon rapidně dolů. Každopádně dnes, si hru zahraje naprosto každý a navíc v grafice, která stále má co nabídnout.

Galerie 128 screenshotů
Call of Juarez

Rekapitulace hodnocení podkategorií:
1. Příběh a atmosféra: 0,70
2. Hratelnost: 0,70
3. Grafika: 0,90
4. Design a originalita: 0,70
5. Hudba a zvuky: 0,70
6. Ovládání a uživatelské rozhraní: 0,60
7. Optimalizace: 0,80

+ největším plusem hry je grafika, autentické prostředí a akční část hry (a nízká cena)

- největším mínusem je linearita, stereotypní mise a prakticky žádná volnost

Jednou větou:
Povedená 3D akce, která zaujme především svým zpracováním, netradičním prostředím divokého západu a zajímavým vypravováním příběhu pomocí dvou hlavních postav.

Celkové hodnocení: 5,1 ze 7 (73%)
(?nerozumíte systému hodnocení?)

Komentáře

Oblíbené příspěvky

HARDWARE / Jak mě převezla baterie CR 2032 na základní desce

Rozbitý BATTLEFIELD 2042 - pořádný Angry Rant a zasloužená kritika PC verze

PRVNÍ DOJMY / Battalion 1944 (Early Access) - Návrat ke kořenům FPS v moderním kabátku