Vybraný příspěvek

Rozbitý BATTLEFIELD 2042 - pořádný Angry Rant a zasloužená kritika PC verze

Obrázek
Battlefield 2042 vyšel na PC teprve 12.11.2021 a zatímco v profesionálních recenzích celkem boduje, tak od hráčů fanoušků se ozývá rozpačité bučení. Od některých hardcore fandů dokonce zaznívá velmi tvrdá kritika. Však se podívejte na stránku Metacritic , kde od veřejnosti hra dostává pořádně zabrat. Průměrné hodnocení 2.5 / 10 ke dni 17.11.2021 vypadá ve srovnání s průměrem od profesionálních novinářů (76%) jako nepovedený vtip. Pravda je však taková, že Battlefield 2042 má na PC k dokončené a plně optimalizované hře hodně daleko. AngryJoeShow to krásně vystihl v tomto jeho typicky bouřlivém videu a je potřeba mu dát za pravdu.

RECENZE / Clive Barkers Jericho - horor bez hrůzy




Homepage: http://www.codemasters.com/jericho/
Koupit na za 289 Kč.

Pozn. První recenze s novým systémem hodnocení - nerozumíte mu? Více informací v předchozím článku.


Prej se budete bát - ale kdeže
Clive Barkers Jericho (dále jen CBJ) je 3D akční hra odehrávající se v blízké budoucnosti. Ovládáte šestičlenný tým speciálně vybavených vyšetřovatelů paranormálních jevů a jste vysláni do pouště, kde zuří zvláštní bouře. Vašim úkolem je zjistit, co tuto bouři způsobuje. Hned na začátku zjistíte, že došlo k otevření časoprostorové brány a objevují se nepřátelé z jiné dimenze. Hru procházíte čtyřmi různými architektonickými (časovými) pasážemi, podobně jako v Painkillerovi. CBJ je ryze akční hra s prvky hororu, ale upřímně řečeno, tak jako v Clive Barkers Undying se bát nebudete.

Oheň je zpracovaný moc pěkně
Mrtvolné ticho před bouří

1. Příběh a atmosféra: 0,60
Jak bylo řečeno v úvodu, ovládáte tým šesti specialistů na paranormální jevy, kteří neváhají použít rozličné zbraně a speciální schopnosti. Máte za úkol porazit zástupy nepřátel nemrtvých v čele s jedním parchantem, který si říká Prvorozený. Ačkoliv měl být CBJ podobným titulem jako Clive Barkers Undying, bohužel se tak nestalo a Jericho se zvrtnul v pouhou krvavou vyvražďovačku s pár hádankami a několika bossy. Hororová atmosféra se tak naprosto vytrácí a Jericho je tak pouze lehce nadprůměrnou akcí, která svůj potenciál zdaleka nevyužívá. Na druhou stranu je ve hře až nezvykle velké množství animací (v enginu) a dlouhé dialogy, které se snaží skomírající atmosféru okořenit několika vtipy a hláškami.

Fůj, takovej blood splash!
A zase tady někdo hoří

2. Hratelnost: 0,60
Podobně jako atmosféra nemá Jericho sílu vás do hry vtáhnout a nepustit. Až příliš často jsem hru hrál spíše z donucení a zvědavosti, jak to celé dopadne. Trochu jsem doufal, že se něco změní a hra nebude tak přísně lineární a akční. Bohužel se tak nestalo a Jericho je pouze střílečkou na hodinové pobavení denně. Je to akční, krátkodobě zábavné a ale o pořádné hratelnosti nelze hovořit.

Tři druhy nábojů pro kněze
Barikády jsou všudypřítomné

3. Grafika: 0,80
CBJ má velice efektní grafiku, kterou bych přirovnal k enginu Dooma 3. Realtime stínování, detailní postavy i okolní textury, povedená architektura levelů, motion-blur efekt při přiblíženém pohledu (rozmáznutí okolí), pěkné efekty krve (výbuchy, roztržená těla na kousky, kapky krve na obrazovce), efektní déšť včetně vody a kapek, slow-motion efekt atd. Grafika si však vybírá poměrně velkou daň za náročnost. Zahrát si Jericho plynule na plné detaily se vám jen tak nepoštěstí. Tam, kde můj herní notebook (viz. odkaz) podává slušné výkony (UT 3 naplno, HL2 naplno, TF2 naplno, Call of Juarez naplno, Dark Messiah of Might and Magic naplno) se musí v případě Jericha sklonit na medium detaily. Přesto i na snížené detaily grafika vypadá skvěle. Mínusem snad může být pouze příliš plastické a umělé podání textur, které podobně jako ve výše zmíněném Doom 3 nepůsobí realisticky.

Vymítání v praxi
Tuhá akce s přáteli

4. Design a originalita: 0,80
V mnoha ohledech je Jericho v dnešní záplavě mainstreamových 3D akcí originální. Tak předně je to možnost hrát za 6 postav, které mají dvě unikátní zbraně a až 2 unikátní schopnosti (telekineze, pohybování s předměty, léčení, oheň, omráčení atd.). Mezi postavami můžete kdykoliv libovolně přepínat a využívat tak jejich rozdílný způsob hraní. K dispozici máte řadu střelných zbraní (pistole, pušky, brokovnici, odstřelovačku), granáty a katany. U některých postav využíváte levé tlačítko myši pro primární zbraň a pravé tlačítko pro sekundární zbraň, která se hodí nablízko. Také máte možnost u některých zbraní zvolit způsob střelby a druh munice (tříštivá, explodující, normální). Další zajímavou součástí hraní jsou jakésy minihry. Ty jsou buď skriptované, nebo probíhají náhodně při hraní. Uvedu příklad. Jdete po mostě, který se pod vámi náhle propadne. V několika okamžicích se na obrazovce objeví šipky, které musíte postupně co nejrychleji zmáčknout (WASD) a vaše postava se tak při pádu zachytí za hranu a pomalu leze nahoru. Když se vám to nepovede, spadnete a hra pro vás končí. Jiný příklad. Nepřítel se k vám dostane velice blízko a vy nemůžete použít žádné zbraně. Drží vás pod krkem a vy opět musíte mačkat šipky aby jste se vyhnuly jeho kousancům či úderům. Je to maličkost, ale docela zábavná. Ve hře se tato situace vyskytne pouze několikrát a spíše hraní osvěží než by rušila.

Pěknej hrad s krvavou řekou
Takovej smrad, by si měl začít čistit zuby

5. Hudba a zvuky: 0,70
Hudba je dynamická a reaguje na okolní dění. Při hraní vám hrají temné a ponuré motivy. Není to nic extra, ale zároveň neurazí. Zvuky všech zbraní jsou povedené, ale největší pochvalu zaslouží dabing, který ke každé postavě skvěle sedí. Vzhledem k tomu, že je ve hře spousta dialogů (na 3D akcei), tak je kvalitní dabing důležitou součástí vyprávění příběhu.

Duchové jsou zpracovaní na jedničku

6. Ovládání a uživatelské rozhraní: 0,70
Není co řešit, je to 3D akce. Hra se ovládá standartně a navíc má příkazové menu uprostřed obrazovky pro přepínání mezi postavami. Ovládáte tým alpha a beta. Můžete jim přikázat aby šli na určité místo, což se hodí při řešení logických hádanek, kdy obě skupiny musí šlápnout na nějaký spouštěcí mechanismus najednou. Přepínání mezi postavami či používání každé zbraně v jedné ruce zvlášť (levé a pravé tlačítko myši) vám za chvíli přejde do krve. Většinou jednu ze zbraní používáte na blízko a druhou na vzdálenější nepřátele. Jedna z postav má na blízkou samurajský meč, další používá těžký kalibr v podobě pistole s vysokou průrazností.

Fatman neboli Tlus'toch obecný vám dá zabrat

7. Optimalizace: 0,60
Graficky je hra poměrně dost náročná, ale na střední detaily si ji užije většina hráčů. Pokud máte notebook, připravte si ale dvoujádrový procesor 2,4 GHz, alespoň 3GB RAM a grafickou kartu 256 MB vlastní paměti (alespoň GeForce 8600M GT). Na plné detaily je však hra daleko náročnější než třeba HL2 či UT 3, což je trochu překvapivé, protože se hra odehrává především v uzavřených koridorech. Proto hodnotím optimalizaci pouze jako lehce nadprůměrnou.
Clive Barker's Jericho


Rekapitulace hodnocení podkategorií:

1. Příběh a atmosféra: 0,60
2. Hratelnost: 0,60
3. Grafika: 0,80
4. Design a originalita: 0,80
5. Hudba a zvuky: 0,70
6. Ovládání a uživatelské rozhraní: 0,70
7. Optimalizace: 0,60

+ největším plusem hry je jednoduchá hratelnost, spousta rychlé akce a množství postav na výběr

- největším mínusem hry je rychlý nástup stereotypu, téměř žádná atmosféra hororu a koridorový postup hrou bez volnosti

Celkové hodnocení: 4,8 ze 7 (69%)
(?nerozumíte systému hodnocení?)


Komentáře

Oblíbené příspěvky

HARDWARE / Jak mě převezla baterie CR 2032 na základní desce

Rozbitý BATTLEFIELD 2042 - pořádný Angry Rant a zasloužená kritika PC verze

PRVNÍ DOJMY / Battalion 1944 (Early Access) - Návrat ke kořenům FPS v moderním kabátku