Vybraný příspěvek

Rozbitý BATTLEFIELD 2042 - pořádný Angry Rant a zasloužená kritika PC verze

Obrázek
Battlefield 2042 vyšel na PC teprve 12.11.2021 a zatímco v profesionálních recenzích celkem boduje, tak od hráčů fanoušků se ozývá rozpačité bučení. Od některých hardcore fandů dokonce zaznívá velmi tvrdá kritika. Však se podívejte na stránku Metacritic , kde od veřejnosti hra dostává pořádně zabrat. Průměrné hodnocení 2.5 / 10 ke dni 17.11.2021 vypadá ve srovnání s průměrem od profesionálních novinářů (76%) jako nepovedený vtip. Pravda je však taková, že Battlefield 2042 má na PC k dokončené a plně optimalizované hře hodně daleko. AngryJoeShow to krásně vystihl v tomto jeho typicky bouřlivém videu a je potřeba mu dát za pravdu.

Máme se bát YouTube Heroes aneb jak to bude fungovat?

Zdánlivě se to na první pohled může zdát jako jedno z dalších drobných "vylepšení", která na nás YouTube v poslední době chrlí, ale již první ohlasy velké populace youtuberů dávají tušit, že novinka YouTube Heroes může zcela změnit to, jak se na videa na YouTube budeme v budoucna dívat (zda-li vůbec bude na co se dívat).



První věc, kterou je potřeba vysvětlit, je vůbec smysl tohoto článku na webu o PC hrách. Vysvětlení to bude ale velice krátké a jednoduché - kdo zrovna nehraje na PC nějakou ze svých oblíbených her, tak se na ni určitě dívá na YouTube. Téměř každý hráč má svého oblíbeného youtubera. Osobně čas od času kouknu na AngryJoe, Bluedrake42 či boogie2988. Každý z těchto herních youtuberů má obrovské zástupy followerů a v herním světě něco znamenají a každý z nich se k YouTube Heroes vyjádřil víceméně negativně prostřednictvím jak jinak než videa na YouTube. Jak paradoxní.

V čem je problém?

Stačí se podívat na oficiální oznamující video programu YouTube Heroes a hned vám bude jasné, že tady něco nehraje. Kromě faktu, že k tomuto videu nemůžete přidat komentář a má obrovský počet dislajků (rozuměj palců dolů), se podívejme blíže na jeho obsah, respektive způsob fungování chystaného programu.

Pokud se zaregistrujete do programu YouTube Heroes, což je potřeba udělat poměrně šalamounsky přes nápovědu YouTube, tak budete mít možnost získávat body za různé aktivity spojené s moderováním videí. Co všechno tedy budete moct dělat?

  • nahlašovat nevhodný obsah ve videích (tzv. flagovat)
  • přidávat titulky k videím
  • pomáhat ostatním youtuberům ve fóru
A to je vše, tády rády dá. Proč bych to měl vlastně dělat, ptáte se? Zde vidím jeden z problémů nabízeného programu - motivace. Nehledě na otázku, zda-li bude do programu přijat úplně každý zájemce, nebo bude nejdříve náležitě prolustrován či případně proškolen. To zatím nevíme. Co ale víme je, že body za aktivitu budete získávat dle následujícího klíče:
  • Pravdivé nahlášení videa, které porušuje pokyny pro komunitu = 1 bod.
  • Vytvoření věty, která bude tvořit součást titulků = 1 bod.
  • Odpověď na uživatelský dotaz ve fóru YouTube, která získá označení „nejlepší odpověď“ = 10 bodů.
Benefity neboli výhody pro aktivní účastníky programu jsou pak rozděleny do 5 úrovní:

1. úroveň
Hrdinský začátek: 0–9 bodů
Členství v komunitě
Přístup k panelu hrdinů

2. úroveň
Zvyšování kvalifikace: 10–99 bodů
Výuka v exkluzivních workshopech
Účast na hovorech Hangout pro hrdiny

3. úroveň
Přístup ke skvělým nástrojům: 100–399 bodů
Hromadné nahlašování urážlivého obsahu
Účast na moderování obsahu komunity

4. úroveň
Vstup do zákulisí: 400–999 bodů
Náhled nových služeb
Možnost přímého kontaktu s pracovníky YouTube

5. úroveň
Spolupráce s YouTube: více než 1000 bodů
Testování služeb před jejich spuštěním
Možnost účasti na setkání hrdinů

Nejproblematičtějším benefitem a tím, co velkou část komunity na youtube rozladilo je možnost hromadného nahlašování urážlivého obsahu při dosažení 3. úrovně. Když totiž něco děláte hromadně, tak většinou klesá i kvalita takové práce a může docházet k chybám. Kdo tyto chyby bude následně kontrolovat a případně opravovat? Jako uživatel mám již nyní možnost označovat videa za nevhodná. Této funkce jsem dosud nikdy nevyužil, protože ani nebyl důvod. Proč bych to tedy činil hromadně? Protože budu mít tu moc. A jak už to tak bývá, tak s mocí roste apetit a často nemusíte mít ani důvod. Prostě když to můžete udělat ve "vyšším zájmu", tak to uděláte. Někdo se totiž strašně rád cítí důležitým právě v těch činnostech, které jsou destruktivní.

Legendární youtuber boogie2988 k tématu YouTube Heroes:

Hrdina STBák

Je zřejmé, že YouTube tímto nástrojem chce nabrat bezplatné moderátory obsahu do svých řad a místo placení za jejich služby nabízí pseudovýhody, které ale jen těžko někdo ocení. Koho zajímá možnost kontaktu s pracovníky YouTube? Tuto možnost nemají ani největší youtubeři s několika miliony odběrateli a teď jí mají dostat nějací nýmandi? Co si mám představit pod pojmem "výuka v exkluzivních worshopech"? A co testování služeb před jejich spuštěním? To jako že budu dělat zdarma betatestera? Ne, děkuji. Když si tedy odmyslím všechny tyto nepotřebné výhody, které se schovávají za nicneříkajícími větami, tak jedinou praktickou "výhodou" je právě problematické hromadné nahlašování nevhodného obsahu a moderování obsahu komunity.

Víte co mi to připomíná? STB. Noblesně znějící název programu YouTube Heroes je vlastně postavený na práskání nepočítám-li možnost přidávání titulků k cizím videím, což je jistě záslužná činnost a sám jsem si ji už vyzkoušel. A hádejte, čekám na schválení titulků. Ale zpátky k práskání. Kdo bude toto bonzování hlídat je velkou neznámou, protože každý práskač může být tak trochu svině a bude jistě na místě, aby měl svého kontrolora, který oprávněnost nahlášení nevhodného obsahu prověří a následně potvrdí či naopak zamítne. Jak k tomuto bude přistupovat legislativa? Kdo pak ponese odpovědnost za vymazání zcela vhodného videa, které pouze nějaká závistivá mrcha nahlásila jako nevhodné? Bude se zodpovídat YouTube nebo to schytá nějaký obětní beránek, který si myslel, že dělá správnou věc? Máme se bát o svobodu slova na YouTube? Budou ještě vůbec velcí youtubeři na této platformě chtít působit? Těch otázek, které oznámení kontroverzního programu YouTube Heroes vyvolalo, je celá řada a čas ukáže nakolik byly naše obavy oprávněné. Z toho co ale dosud víme je zřejmé, že tento nástroj v nesprávných rukách může mít pro youtubery potažmo YouTube jako takové devastující účinky.

Konec YouTube jak ho známe?

YouTube v poslední době mění pravidla jak na běžícím pásu a zdá se, že celé to má za cíl ovlivňovat zobrazování doporučovaného obsahu na youtube tak, abychom se nedívali na to, co nás baví a co chceme vidět, ale abychom sledovali to, co chce YouTube. Své obavy k tomuto tématu trefně vyjádřil právě Bluedrake42, který upozornil na mimořádně vážnou situaci současného stavu YouTube a fungování odběrů, které tak nějak začaly fungovat na bázi negativní reklamy. Čím negativnější emoce video vyvolává, tím máte větší pravděpodobnost, že vám jej YouTube doporučí ke shlédnutí. Ne nadarmo se říká, že negativní reklama je ta nejlepší reklama.

K tomu si přidejme cenzuru v rukách anonymních uživatelů v podobě YouTube Heroes a můžeme to tady zabalit. Není ale všem dnům konec a stejně rychle jak se tento STBácký paskvil objevil, tak může skončit. Jedno je ale jisté - až tohle zavede PornHub, tak se teprve budou dít věci.

P.S.: Abych si přímo vyzkoušel, jak program YouTube Heroes funguje, tak jsem se do něj v zájmu nás, PC hráčů, přihlásil. Snad jsem se tím neupsal ďáblu.




Komentáře

Oblíbené příspěvky

HARDWARE / Jak mě převezla baterie CR 2032 na základní desce

Rozbitý BATTLEFIELD 2042 - pořádný Angry Rant a zasloužená kritika PC verze

PRVNÍ DOJMY / Battalion 1944 (Early Access) - Návrat ke kořenům FPS v moderním kabátku