Vybraný příspěvek

Rozbitý BATTLEFIELD 2042 - pořádný Angry Rant a zasloužená kritika PC verze

Obrázek
Battlefield 2042 vyšel na PC teprve 12.11.2021 a zatímco v profesionálních recenzích celkem boduje, tak od hráčů fanoušků se ozývá rozpačité bučení. Od některých hardcore fandů dokonce zaznívá velmi tvrdá kritika. Však se podívejte na stránku Metacritic , kde od veřejnosti hra dostává pořádně zabrat. Průměrné hodnocení 2.5 / 10 ke dni 17.11.2021 vypadá ve srovnání s průměrem od profesionálních novinářů (76%) jako nepovedený vtip. Pravda je však taková, že Battlefield 2042 má na PC k dokončené a plně optimalizované hře hodně daleko. AngryJoeShow to krásně vystihl v tomto jeho typicky bouřlivém videu a je potřeba mu dát za pravdu.

RECENZE / America's Army

Psal se rok 2002, když jsem poprvé narazil na tento ambiciózní projekt US Army. Ta ve spolupráci s několika vývojáři her vytvořila jakýsi reklamní produkt - hru, která měla nalákat mladé, odvážné a akceschopné mladíky do americké armády.

America's Army (dále jen AA) se hned dostala do podvědomí hráčů především díky svému realistickému zpracování. Ve srovnání s konkurencí jako je Counter-Strike, Unreal Tournament 2004 nebo Call of Duty 2 je AA mnohem dál. Především díky modifikovanému grafickému enginu Unreal 2.5 a přidanému fyzikálnímu modelu Karma je ve hře ztvárněna realistická balistika střel či zásahové zóny vojáků. Můžete být zasaženi do hlavy a je hned po vás, nebo jen zraněni, škrábnuti kulkou a následně krvácet (a bez ošetření i vykrvácet). Dále je možné, že se vaše zbraň z ničehonic zasekne. Poté je nutné stiskonout příslušné tlačítko a zbraň "opravit".

AA je ryze online/multiplayerovou záležitostí. Před samotnou hrou je nutné se zaregistrovat na oficiálních stránkách hry: http://www.americasarmy.com . Poté si stačí hru z těchto stránek stáhnout (přes 2GB) a nainstalovat. Ještě než se ale vydáte do boje, je nutné absolvovat povinný základní trénink, který se skládá z přelezání překážek a střelbu ze zbraně. Pokud si však hru chcete užít skutečně naplno, je k dispozici pokročilí trénink, který vám umožní stát se odstřelovačem nebo doktorem (medic). Další trénink se týká např. seskoku padákem nebo řízení vojenského Humwee (Hummer). Nakonec nejtěžší trénink v noční simulované misi se týká Special Forces jednotek. Doporučuji absolvovat veškerý dostupný trénink, aby jste měli přístup ke všem misím.

Mise - ty jsou rozděleny do několika skupin podle toho, jaké jednotky v nich budou zastoupeny. Jsou zde mapy rozlehlé, kde využití najde sniper nebo Special Forces, ale i menší městské mapy. Každá jednotka je vybavena rozdílnými zbraněmi a při vstupu do hry si vybírýte za koho budete hrát. Dále v menu hry si můžete nastavit 5 profilů u své zbraně - s jakou optikou, jestli se světlicí nebo granátometem atd. Není to tak složité jak se na první pohled může zdát. Každá mise má nějaký Objective - úkol na splnění. Buď zabijete všechny své soupeře nebo splníte úkol (záchrana rukojmí, ukradení dokumentů atd.).

Nejdůležitější u AA narozdíl od jiných stříleček je týmová spolupráce. Zapomeňte na Rambo styl. Zde stačí jedna dvě rány a je po vás. Naštěstí máte jakousi mapku, kde se zobrazují vaši spoluhráči (je však nutné čas od času stisknout tlačítko na Report - ohlášení své pozice). Můžete jim zadávat příkazy nebo informace přes Radio, nebo dokonce posunky ve stylu speciálních jednotek pokud se plížíte a nechcete být prozrazeni.

Mohl bych o této hře napsat ještě spoustu řádků, ale nejlepší bude, když si ji sami vyzkoušíte. Za zmínku také stojí, že hru si stáhlo již přes 40 milionů lidí po celém světě!!! Na závěr snad jen doplním, že ve hře je zabudován tzv. HONOR systém:


(levelování ve stylu WoW),kdy jste za své plnění mise, zabíjení nepřátel a vůbec hraní hodnoceny body, které vám pak vylepšují váš HONOR. Začínáte s HONOR 10 a max. je 100. Navíc na stránkách http://aaotracker.com/ se po registraci dozvíte detailní statistiky ze svého hraní - doporučuji. (zde ukázka jak taková statistika vypadá)

AA je velice ambiciózní projekt, který je neustále ze strany US Army podporován a vylepšován. Nyní je America's Army ve verzi 2.8.1 a během půlroku by měla nastoupit zbrusu nová verze na Unreal Enginu 3.0. Ještě dodám, že v AA nikdo nehraje za ty zlý. Tzn. že si pouze vyberete jeden z týmů (modrý nebo červený) a sice vydíte soupeře jako "teroristy", ale stejně tak vidí oni vás, takže vždycky hrajete za americké vojáky.

Rada na závěr: Nenechte se odradit počáteční obtížností, která je způsobena zkušenými hráči. Když toto překousnete, hra se vám odvděčí výbornou atmosférou a hratelností. A když se vám hra bude hodně líbit, můžete časem s přátelema založit klan, hrát domluvené zápasy či turnaje, komunikovat přes TeamSpeak či Ventrilo a .... to už je ale jiná story.

Hooah Soldier! HODNOCENÍ HRY America's Army: 9/10

Hráč vodny_cz je

Minimální konfigurace: 3D grafická karta se 128 MB paměti, 2.4 GHz procesor, 512MB RAM, 3.5 GB volného místa na HDD, Windows 2000/XP, 56kbps Modem a Internet 2MBit.


MEGAHRY.EU - Váš specialista na počítačové hry

Komentáře

Oblíbené příspěvky

HARDWARE / Jak mě převezla baterie CR 2032 na základní desce

Rozbitý BATTLEFIELD 2042 - pořádný Angry Rant a zasloužená kritika PC verze

PRVNÍ DOJMY / Battalion 1944 (Early Access) - Návrat ke kořenům FPS v moderním kabátku