Vybraný příspěvek

Rozbitý BATTLEFIELD 2042 - pořádný Angry Rant a zasloužená kritika PC verze

Obrázek
Battlefield 2042 vyšel na PC teprve 12.11.2021 a zatímco v profesionálních recenzích celkem boduje, tak od hráčů fanoušků se ozývá rozpačité bučení. Od některých hardcore fandů dokonce zaznívá velmi tvrdá kritika. Však se podívejte na stránku Metacritic , kde od veřejnosti hra dostává pořádně zabrat. Průměrné hodnocení 2.5 / 10 ke dni 17.11.2021 vypadá ve srovnání s průměrem od profesionálních novinářů (76%) jako nepovedený vtip. Pravda je však taková, že Battlefield 2042 má na PC k dokončené a plně optimalizované hře hodně daleko. AngryJoeShow to krásně vystihl v tomto jeho typicky bouřlivém videu a je potřeba mu dát za pravdu.

PREVIEW / TimeShift

Hned na začátku musím říct, že jsem byl mile překvapený z toho, že jsem vůbec toto demo rozjel. Můj notebook na konfiguraci Pentium M 1,73 GHz, 1GB RAM a graf.kartou ATI X700 128 MB vlastní paměti již nějaký ten pátek nepatří mezi silné sestavy. Přesto jsem si mohl dovolit zapnout většinu efektů alespoň na low či medium detaily. Rozlišení jsem ale musel snížit na 800x600x32bitů. Plynule hra rozhodně nejela, ale při srovnání s F.E.A.R., které má podobnou grafiku, to šlo hrát. Graficky však TimeShift vypadá ještě o kus lépe a to především díky různým blur efektům či depth of field. Pokud stojíte poblíž většího výbuchu, dojde k zúžení zorného pole a rozmáznutí obrazu, což ve spojení s ohnivým zábleskem, kouřem a odlétajícími částmi zdí vypadá velice efektně. Tzv. decals - díry ve zdi, nejsou tak přehnané jako ve F.E.A.R. Každopádně ve hře je použito ragdoll efektu pro postavy a fyzikální engine, který dokáže pěkně rozpohybovat celou akční scénu, takže všechno létá vzduchem jak má.

Download demoverze Time Shift - předešlý článek na Gamer's Blogu

V demu máte k dispozici 3 zbraně - klasický kulomet s granátometem, pak metač vybuchujících šípů (člověka to roztrhne) a potom brokovnici. Všechny zbraně mají primární a sekundární mód střelby. Ještě nesmím zapomenout na granáty, které se hodí k "vyčištění" schovaných vojáků.

K silným stránkám hry patří level design a venkovní lokace - poničené město vypadá podobně jako City 17 z HL2 po invazi a i po celou dobu je zde slyšet hlas nějakého vůdce, který verbuje lidi do armády, což také připomíná atmosféru z HL2. Stěžejní vlastností hry je ale tzv. "timeshift" - změna toku času. Díky vašemu speciálnímu obleku můžete čas zpomalit, zastavit nebo vrátit. To má hned několik využití.

Jak funguje TimeShift ?
Při zastavení času můžete přiběhnout k nepříteli, vzít mu jeho zbraň z ruky a na místě ho efektně zastřelit. Tohoto efektu lze také využít pří průchodu nebezpečnými lokacemi, kde je oheň, proud ve vodě či mnoho výbuchů.

Zpomalení času nepotřebuje komentář, snad jen dodám, že v demu po celou dobu prší (nejlépe zpracovaný déšť co jsem kdy viděl) a při zpomalení vidíte jednotlivé kapky jak se rozprskávají o zem - to je nádhera.

A poslední vychytávka je vrácení času - to využijete v místech, kde dojde třeba k masivní explozi, která poničí most - aby jste se mohli dostat dále, jednoduše vrátíte čas před moment výbuchu a most přejdete. Velice efektní. Všechny tyto hrátky s časem se zapínají pomocí jednoho tlačítka - to vybere nejvhodnější efekt pro místo ve kterém se nacházíte, nebo můžete kombinací levého shiftu + V, G nebo C zapnout příslušný efekt. Využití timeshiftu není nekonečné, ale postupně se vám doplňuje, stejně jako se vám regeneruje zdraví.

Jak se TimeShift hraje?
Kvůli slabé konfiguraci mého stroje a neplynulosti hry (cca. 20-25 snímků za vteřinu) jsem schválně zvolil nejnižší obtížnost. Nutno dodat, že postup hrou byl pak velice příjemný a žádný větší zádrhel jsem němel. Z této hry mám pocit, jako bych hrál akčnější a efektnější verzi Half-Life 2, přičemž i zde se dočkáte řady naskriptovaných míst. Měl jsem možnost den před tím hrát demo předešlé verze TimeShiftu z loňského roku a musím říct, že autoři hry opravdu odvedli velký kus práce. Tahle hra má potenciál a pokud se nestane něco nečekaného, bude TimeShift výbornou zábavou na dlouhé deštivé večery.

screenshoty z dema TimeShift

Komentáře

Oblíbené příspěvky

HARDWARE / Jak mě převezla baterie CR 2032 na základní desce

Rozbitý BATTLEFIELD 2042 - pořádný Angry Rant a zasloužená kritika PC verze

PRVNÍ DOJMY / Battalion 1944 (Early Access) - Návrat ke kořenům FPS v moderním kabátku